Aparatul Foto Inteligent | Nikon 1 J1

Anuntat pe 21 Septembrie, cu ocazia aniversarii a 10 ani de Nikon in Romania, primul aparat mirrorless din portofoliul Nikon este incepand cu 20 octombrie disponibil si in oferta cel.ro. O sa mentionez din start ca a fost prima oara cand am pus mana pe un apart din acesta micut cu obiectiv asa ca am incercat in cele cateva zile cat am avut ocazia sa il folosesc, sa scot tot ce pot de la el, atat plusuri cat si minusuri.

 

Pentru a fi mai usor de parcurs, voi imparti acest review in 6 parti mai importante:

Cuprins:

 

Design

Primul lucru pe care l-am remarcat a fost felul in care arata. Aparatul este frumos, poate atat de frumos incat m-a fascinat din prima. Se remarca imediat ca toata munca depusa pentru conceperea acestui aparat de la zero nu a fost in zadar. Aparatul se tine bine in mana, greutatea sa este nesemnificativa in comparatie cu a unui DSLR Entry-Level, butoanele de control sunt pozitionate acolo unde trebuie astfel incat sa devina intuitiva folosirea lor, obiectivul este si el pefect proportionat in raport cu body-ul iar inelul de zoom are un grip foarte bun.

La capitolul butoane si conectica lucrurile stau in felul urmator:

La partea superioara avem blitzul, butonul de ON / OFF, shutter-ul si buton pentru inregistrare video.

In partea dreapta avem conectica (USB, Video OUT)

In partea inferioara este prezent filetul pentru trepied si locasul pentru baterie si card de memorie. Si pentru ca am ajuns la baterie aceasta s-a descurat foarte bine nefiind nevoie sa o incarc decat o singura data atunci cand am primit aparatul. Cat despre cardul de memorie recomand macar un card de 8GB SDHC class 6.


In fata avem butonul de release pentru obiectiv, ledul pentru ajutor focalizare si microfonul

Partea din spate a aparatului este dominata de displayul de 3 inch ce are deasupra sa sliderul pentru blitz si in dreapta butoanele. Acestea nu sunt multe la numar, dar sunt suficiente. Avem un buton ce isi schimba utilitatea in functie de programul in care ne aflam, avem butoanele DISP, Play, Menu, Delete un slider pentru Zoom in modul Play sau setarea timpului de expunere in modul Picture, o tasta de navigare pe 5 cai si o rotita de scroll.

Poate singurul buton ce mi-a lipsit a fost cel de ISO dar asta probabil nu va fi un inconvenient atat de mare pentru cei ce trec de la o compacta la J1.
Inapoi la cuprins

Performante

La capitolul peformante Nikon 1 J1 are cu ce sa se laude. Fotografiaza la o rezolutie de 10MP (3872 x 2592), filmeaza FULL HD, are sensibilitatea cuprinsa intre ISO100 si ISO3200, se lauda cu cel mai nou si mai performant procesor de imagine EXPEED 3 ce permite o focalizare incredibil de rapida cat si o viteza de fotografiere de pana la 60 de cadre pe secunda la rezolutie maxima. Pe toata perioada testelor multe din setari au ramas pe modul automat, astfel pot sa va spun ca Balansul Automat de Alb functioneaza foarte bine in conditii bune de lumina, autofocusul a ghicit de fiecare data ce anume vreau sa fie focalizat (chiar si in conditii mai slabe de lumina) iar modul de detectare a fetei a mers si el extraordinar de bine urmarind subiectul fara probleme.

Cel mai mult m-a impresionat modul in care J1 filmeaza. Facand abstractie de miscarea aparatului atunci cand am rotit inelul de zoom al obiectivului, culorile sunt vi, focalizarea e instantanee, iar sunetul este si el la nivelul imaginii.


Inapoi la cuprins

Calitatea imaginii

Intr-un cuvant calitatea imaginii este buna. Facand trecerea de la un aparat foto compact calitatea este clar superioara insa comparand J1 cu un aparat foto DSLR, chiar si din clasa entry sau middle, ar fi loc si de mai bine. Cu o sensibilitate ISO cuprinsa intre 100 si 3200 si expandabila pana la 6400 se pot face poze chiar si in conditii slabe de lumina. Atentie insa la zgomotul de imagine ce apare la o valoare ISO mare. Functia de reducere a zgomutului reuseste sa scape de o mare parte din el, dar cum am zis si mai devreme mereu e loc de mai bine. Pentru o persoana ce il va tine mereu pe auto nu cred sa existe probleme majore. Aparatul detecteaza foarte bine conditiile in care se face poza si va adapta setarile pentru un rezultat cat mai bun.

[nggallery id=36]
Inapoi la cuprins

Moduri presetate

Pe dialul dedicat exista 4 moduri principale de fotografie: Video, Foto, Fotografie inteligenta, Amintire in miscare. Personal mi-as fi dorit si modurile manuale pe dial (Prioritate de timp, Prioritate de diafragma si Manual) pentru a nu fi nevoit sa le schimb din meniu, dar asta este doar o parere personala.

Butonul “f” are alaturi de dial o functie foarte importanta, prin el selectand modurile fiecarui program.

In modul video avem doua variante: Inregistrare HD sau inregistrare video in slowmotion. Inregistrarea in slow-motion a fost cea cu care m-am jucat cel mai mult. Ai optiunea sa inregistrezi la 400fps sau la 1200fps. Singurul inconvenient este acela ca la 1200fps rezolutia imaginii si implicit calitatea scad dramatic. Facand abstractie insa de acest lucru functia de slowmotion ramane din punctul meu de vedere cea mai amuzanta prezenta pe J1.

Modul de Fotografiere inteligenta

In acest mod Nikon 1 inregistreaza o succesiune de cadre si iti ofera 5 din cele pe care le considera el reusite. Utilitatea o vad doar in conditiile de lumina slaba sau atunci cand subiectul este in miscare.

Modul Amintire in miscare

Acest mod iti permite sa capturezi un videoclip de o secunda asociat unei imagini, alaturi de o tema audio (beauty, waves, relaxation si tenderness). In momentul playbackului imaginea este redata ca si film, iar secunda filmata se dubleaza, ajungandu-se astfel la un clic cu culoana sonora de 2 secunde. Pe card vei gasi atat poza cat si filmuletul cu acelasi nume.


Inapoi la cuprins

Meniu si setari

Recunosc ca initial m-am speriat cand am vazut ca modelul de review a venit fara manual de utilizare, erau multe butoane, rotite, slidere si nu stiam fiecare ce face. Sperietura nu a durat mai mult de cateva secunde. Meniul aparatului este foarte usor de folosit si foarte bine structurat. Avem prezente trei taburi principale: playback settings, capture setting si system settings. Navigarea prin meniu se face foarte usor cu rotita. Avand in vedere ca meniul este in limba romana, poti ajunge usor unde ai nevoie si poti schimba orice setare.
Inapoi la cuprins

Concluzii

Nikon 1 J1 este un aparat interesant si performant. Personal am fost impresionat de el inca de la lansare. Ramane doar intrebarea daca se merita sau nu un Nikon 1, iar aici raspunsul poate fi diferit de la om la om. Din punctul meu de vedere este aparatul ideal de carat prin vacante din simplul motiv ca e usor si mic. Una e sa ai cu tine un DSLR cu inca un obiectiv si alta e sa ai in geanta un Nikon 1 cu un obiectiv in plus. De asemenea este pasul logic pentru cei ce isi doresc poze reusite dar se sperie de dimensiunile si pretul unui DSLR. De asemenea avantajul lui Nikon 1 fata de restul aparatelor mirrorless este compatibilitatea cu toate obiectivele Nikon (evident cu ajutorul unui adaptor vandut separat), asa ca daca aveti acasa o trusa foto cu 2-3 obiective cu montura Nikon, J1 este alegerea ideala.

Daca sunteti interesati de el il puteti gasi aici, iar pentru orice alta nelamurire, intrebare sau informatie nu ezitati sa lasati un coment sau sa dati un mail.

Alex Chivu,  alexandru.chivu [at] cel.ro

Add a Comment

Your email address will not be published.