Cetatea Enisala – ultima cetate genoveza, filmata cu drona Mavic Air

Mărturii impresionante ale istoriei noastre încă se mai găsesc pe teritoriul țării. Printre acestea se află și ruinele ultimei cetăți medievale din Dobrogea, Yeni-Sale. Rămășițele fortăreței se găsesc la 2 km est de comuna Enisala și 7 km de orașul Babadag, tronând pe un deal calcaros și dominând ca un cuib de vulturi zona lacurilor Razelm și Babadag.

Cetatea Enisala este ultima cetate genoveză, fiind construită în scop militar pentru a apăra centrul Dobrogei. Aceasta a avut mai multe denumiri de-a lungul vremii printre care Heracleea, Heraclia sau Eracri-Kiipei. A fost cucerită de turci în 1388, recuperată de Mircea cel Bătrân în anul 1393 și cucerită definitiv de turci la 1417. Ulterior, între zidurile ei s-a instalat o garnizoană militară otomană, care a funcționat până în secolul al XVI-lea, când cetatea a fost abandonată. Ca urmare, a început să se degradeze în următorii ani, dar cu toate acestea a rezistat atacurilor ruso-turce care au avut loc pe teritoriul Dobrogei.

Dacă ajungeți să o vedeți, veți putea admira frumusețea arhitecturală a turnurilor și zidurilor, construite din calcar fasonat. Cetatea are o formă neregulată poligonală și prevede două incinte: una apărată de un bastion foarte mare, iar a doua este prevăzută cu turnuri solide. Zidurile sale au fost restaurate în 1991, după care obiectivul a intrat în circuitul turistic. Astăzi, Cetatea Enisala este singura cetate medievală din Dobrogea.

În caz că în această vacanță de vară vreți să faceți o scurtă oprire înainte de a ajunge la mare să vedeți cetatea, vă vom da câteva indicații. Venind dinspre București, puteți urma traseul Bucuresti – Medgidia – Mihail Kogalniceanu – Lumina – Babadag. Dar mai există o variantă de a ajunge la acest minunat obiectiv încărcat de istorie și anume urmând traseul DJ 222 dinspre Tulcea spre Agighiol, Sabangia, Sarichioi, Enisala. Distanța dintre Tulcea și cetate este de doar 40 km. Nu în ultimul rând, nu uitați că va trebui să achitați o taxă de vizitare simbolică – 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru pensionari, preșcolari, elevi sau studenți.

Întregul peisaj al Cetății Enisala a fost filmat cu drona Mavic Air.

Add a Comment

Your email address will not be published.