Cetatea Histria si Cetatea Argamum – perspectiva aeriana filmata cu drona Mavic Air

Istoria deosebit de tumultoasă a țării noastre a făcut ca în prezent să ne bucurăm privirile admirând ruinele unor cetăți ce stau mărturie unor conflicte sângeroase. Sunt numeroase astfel de locuri despre care am putea vorbi, însă astăzi ne vom opri asupra cetăților Histria și Argamum, amândouă fiind situate în Dobrogea.

O vacanță pe litoral nu trebuie să însemne neapărat doar plajă, ci puteți îmbina această activitate cu vizitarea obiectivelor locale. Iar pentru a face acest lucru mai accesibil, ne-am gândit să realizăm o scurtă prezentare a cetăților Histria și Argamum. Prima a fost întemeiată la mijlocul secolului al VII-lea î.e.n. de colonişti veniţi din Milet. Oraşul a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de 1300 de ani, începând din perioada greacă şi până în epoca romano-bizantină. După o distrugere violentă, către sfârşitul sec. al VI-lea î.e.n., în plină perioadă clasică, un nou zid de incintă reduce la jumătate suprafaţa iniţială a oraşului. În această perioadă Histria cunoaşte un regim democratic, aderarea la Liga Maritimă Ateniană, comerţ intens şi chiar monedă proprie. Secolul I î.e.n. aduce noi frământări şi pericole externe: regele Pontului, Mithridates VI Eupator, trimite trupe la Histria, iar în anul 72 î.e.n. primele armate romane scot coloniile vest-pontice de sub influenţa lui Mithridate, iar câţiva ani mai tarziu, regele geto-dac Burebista cuprinde cetatea sub stăpânirea sa. Odată cu moartea lui Burebista aceasta trece sub stăpânire romană, încheindu-se astfel perioada de autonomie. Sub stăpânirea romană cetatea cunoaşte o nouă înflorire.

Ruinele cetății Histria, cea mai veche așezare urbană din țară, au fost descoperite începând cu săpăturile desfășurate în anul 1914, care au scos la iveală atât rămășițele zidurilor, cât și alte monumente remarcabile cum ar fi sculpturi, reliefuri, inscripții, ceramică, sticlărie și obiecte din metal. Acestea pot fi admirate în cadrul muzeului cetății.

Cetatea se află la aproximativ 60 km de Constanța și puteți ajunge urmând traseul: DJ 226 Constanța – Mamaia – Năvodari – Corbu – Săcele – Istria și apoi pe varianta DJ226A spre Cetatea Histria. Programul de vizitare a sitului arheologic este 08:00-20:00 pe timp de vară și 09:00-17:00 pe timp de iarnă, iar tariful unui bilet este de 15 lei/adulti și 7 lei/copii, studenți.

Cel de-al doilea obiectiv pe care ar trebui să-l vizitați sunt ruinele de la Argamum, care se întind pe o suprafață de două hectare. Ele sunt ruinele unor ziduri de apărare, ale drumurilor fostei cetăți, precum și ale unor bazilici paleocreștine. Cetatea Argamon a fost atestată încă din secolul al VI-lea î.Hr., de către Hecateu din Milet. Se pare că este prima așezare umană ce a fost pomenită într-o scriere antică, dintre cele aflate pe teritoriul României actuale. La vremea la care se estimează că grecii sosiți din Asia Mică s-au așezat în zonă, adică prin secolul al VII-lea î.Hr., acolo nu se afla malul limanului Razim, ci țărmul Mării Negre. Limanul s-a format prin blocarea parțială a golfului din Antichitate. Cetatea grecească Argamum a fost ocupată de către romani în urmă cu aproape două milenii și, în următoarele secole, s-a aflat într-un continuu proces de dezvoltare. Arheologii spun că cetatea bizantină Argamon avea o formă aproximativ triunghiulară, iar zidurile sale erau prevăzute cu opt turnuri și trei porți.

Ruinele de la Argamum se află la 8 km de satul Jurilovca, unde puteți ajunge pe traseul Ovidiu – Gura Dobrogei – Mihai Viteazu sau Mamaia – Corbu – Săcele Istria – Sinoie – Mihai Viteazu, ambele cu plecare din Constanța.

Cetățile Histria și Argamum au fost filmate cu ajutorul dronei Mavic Air.

Add a Comment

Your email address will not be published.