Plaja salbatica Tuzla și epava de la Costinesti – doua obiective aventuroase filmate cu drona Mavic Air

Plajă sălbatică de la Tuzla se află la mijlocul distanței dintre Constanța și Mangalia.Aceasta reprezintă refugiul perfect pentru cineva aflat în căutarea unui loc menit să-l rupă de agitația și gălăgia orașului. Aici vă puteți bucura de liniște absolută, nisip fin și priveliștea superbă a mării verde-albastre. Numele localității Tuzla își are originile în cuvântul turcesc „sărărie” și este vegheată permanent de cel mai vechi far al litoralului românesc, construit în anul 1900. Mica localitate  este pentru majoritatea turiştilor o aşezare searbădă de câmpie dobrogeană, unde arşiţa soarelui te toropeşte la nici patru kilometri de mare. De aceea este traversată întotdeauna în fuga maşinii, în drumul spre staţiuni, fiind situată exact la jumătatea distanţei de 44 de kilometri dintre Constanţa şi Mangalia, pe DN39. Atenţia îţi este furată de aeroplanul aşezat în sensul giratoriu, care îţi aminteşte de obiectivul pentru care numele Tuzla este cunoscut – micul aerodrom transformat în aeroport, unde au loc evenimente răsunătoare. Plăcuţa ce-ţi indică plaja Tuzla trece aproape neobservată, iar puţini curioşi se încumetă să o apuce pe drumul arătat. Până acum câţiva ani, drumul era neasfaltat, plin de pietroaie şi mult praf, astfel că şoferii erau descurajaţi repede. Numai că speranţele de dezvoltare a turismului şi în aşezările costiere fără un renume (cum sunt Agigea, Tuzla, 23 August) au bătătorit calea spre mare. Uliţa principală spre plajă a fost asfaltată ca-n palmă, până la calea ferată care o taie la un moment dat. Acolo traversezi uşurel, cât să nu se supere planetarele şi ţii poteca făcută de exploratorii de dinaintea ta. Drumul este similar celui de la Corbu, unde mergi minute bune până să zăreşti la orizont linia de sfârşit a câmpului verde cu ierburi arse de soare, dincolo de care se află marea cea albastră. Dar pentru a ajunge la destinația mult visată trebuie să alegeți una dintre cele două opțiuni: fie vă aventurați să coborâți cu mașina spre plaja sălbatică, fie lăsați autoturismul sus, la buza falezei. Trebuie să aveți însă grijă deoarece panta este destul de abruptă și strâmtă iar frâna trebuie ţinută din scurt, căci pietonii urcă dealul pieptiş. Dar dacă reușiți să faceți față acestei provocări, veți ajunge pe porțiunea dreaptă plină de vegetație și pietriș, unde este improvizată o parcare. Aceasta este ultima oprire înainte de raiul plajei de la Tuzla.

Localnicii şi turiştii de la Tuzla sunt paşnici, iar cine iubeşte şi respectă marea, este dispus să-și asume riscurile care vin la pachet cu această aventură.  În ciuda bucuriei nemărginite de a vă reîntâlni cu marea, aici trebuie să vă luați și câteva măsuri de precauție. De ce? Pentru că plaja nu este supravegheată de un salvamar, iar ţărmul mării nu este lin şi uşor descendent ca la Mamaia sau la Năvodari, unde mergi zeci de metri cu apa la genunchi până să ajungi la o adâncime care să-ţi permită giumbuşlucuri. La Tuzla intrarea în apă este mai abruptă, coborând brusc la mică distanță de mal. Fiind neamenajată, plaja are pietroaie în apă, de care te poţi lovi şi răni serios. Iar cel mai apropiat serviciu de prim-ajutor este abia la câţiva kilometri de mers pe teren accidentat, în sat.

Ce mai trebuie să știi despre Tuzla? Micul orășel are doar 7000 de locuitori și se află pe şoseaua Constanţa-Mangalia (DN39), fiind situată imediat după Eforie Sud, de care este aproape lipită. La ieșirea din localitate pe un drum lăturalnic de trei kilometri, se află Aeroportul Tuzla şi Unitatea Militară 02040 a Forţelor Navale Române, unde funcţionează grupul de elicoptere Puma Naval aparţinând celor trei fregate: Regina Maria, Regele Ferdinand şi Mărăşeşti. De asemenea, Ţinând şoseaua Mangaliei, ajungi la Costineşti, situat la nouă kilometri de Tuzla.

Turiştii sunt plimbaţi vara cu barca în jurul epavei, în schimbul sumei de 10 lei. Locul a rămas punct de întâlnire în Costinești, în special pentru îndrăgostiți. Primăria a avut un proiect turistic în legătură cu epava, dar a fost abandonat din cauza crizei. În zonă urma să se ridice un miniport turistic, în care epava să fie centrul de atracţie. Acum, aceasta este doar habitat pentru pescăruşi şi porumbei, care se adăpostesc în pântecele ei.

Plaja Tuzla și epava de la Costinești au fost filmate cu drona Dji Mavic Air.

Add a Comment

Your email address will not be published.