Review Asus Zenbook UX31A cu procesor Intel i7 Ivy Bridge @1.9 GHz, 4Gb Ram si SSD 256Gb

In urma cu ceva timp (aproximativ 8 luni), cei de la Asus au fost printre primii care au adus pe piata ceva ce arata ca un ultrabook, o alternativa la MacBook Air. Asus Zenbook UX31 de 13 inch si UX21 de 11 inch, cu sasiu din aluminiu rigid, motorizate de procesoare Sandy Bridge de la Intel, cu stocare SSD, subtiri, si solide, dar cu un trackpad ingrozitor. Inca nu se puteau comapara cu un MacBook, insa puteau fi considerate alternativa mai ieftina.

Acum au lansat Zenbook Prime, versiunea imbunatatita a ultrabook-urilor de acum 8 luni. Noile UX31A si UX21A sunt motorizate de noile procesoare Ivy Bridge, tastatura iluminata, optional placa video nVidia 620M, si display IPS mat, FullHD, imbunatatiri majore pot spune.

Saptamana aceasta mi s-a pus la dispozitie Zenbook Prime UX31A pentru teste.

[tab name=”Specificatii Producator”]

Caracteristicile Producaturului sunt urmatoarele:

  • Procesor: Intel Core i7 3517U@ 1.9 GHz
  • Memorie: 4 Gb DDR3, 1600MHz
  • Monitor: 13.3” LCD IPS, 1920 x 1080 FullHD
  • Placa video: Intel HD 4000
  • SSD: 256 Gb
  • Comuncatie: Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Baterie: 4 celule
  • Dimensiuni : 325 x 227 x 3/17 mm
  • Greutate : 1.29 Kg

[/tab]

[tab name=”Review”]

Constructie si design:

Comparativ cu UX31, noul Zenbook nu aduce schimbari majore la nivelul design, aceleasi finisaje de aluminiu mat, in nuante diferite. Sasiul este la fel, asemanator cu al MacBook Air, dintr-o singura bucata de aluminiu, este subtire si usor, are doar 1.4kg. In rest lucrurile au ramas la fel, porturile sunt minimizare(mini VGA si mini HDMI), pentru a ramane in dimensiunile unui ultrabook. Asus ofera insa in pachet 2 adaptoare (miniVGA – VGA, si USB – RJ-45), foarte utile, puse intr-o husa mica si in ton cu husa. Husa si adaptorul micut, asemanator cu cel de la Apple sunt si ele in pachet.

Precum MacBook, UX31a este facut in mare din aluminiu, si pare ca se simte mai solid decat un MacBook. Asus pune accent pe margini si unghiuri cat mai ascutite ale sasiului. Laptopul are 5 texturi diferite de finisaje ale aluminiului, de la spatele stralucitor, pana la partea mata ce inconjora tastatura. Un lucru enervant este ca in partea din fata este subtire, si marginile sunt foarte taioase, dupa ce am lucrat o perioada mai mare de timp, am ramas cu urme rosii pe mana.

Display si Audio:

Aici se vad schimbari majore, in locul display-ului LCD traditional cu rezolutie 1600 x 900 px, Zenbook Prime are un display IPS FullHD 1920 x 1080 cu unghiuri foarte largi de vizibilitate, colori vii, unul dintre cele mai bune display-uri pe care le-am vazut la un laptop (exceptie MacBook Pro cu Retina Display).

Sunetul in schimb, desi este oferit de Bang & Olufsen, nu aduce imbunatatiri majore, Asus a pozitionat cele 2 difuzoare cu fata in jos, de o parte si de alta a sasiului de aluminiu. Astfel sunetul este clar, curat si cu bass puternic, insa volumul este scazut, si nu poate umple nici macar o camera.

Tastatura si Trackpad:

Tastatura a suferit cateva imbunatatiri, tastele sunt moi, scurte, si cu siguranta mai bune decat la modelul precedent. Totusi, tastatura nu este ideala pentru redactat documente lungi, insa pentru orice altceva isi face treaba de minune. O imbunatatire majora o reprezinta iluminarea completa a tastaturii pe diferite nivele de intensitate.

Trackpad-ul aduce imbunatatiri, insa nu majore. Este mare, responsiv, cand vine vorba de folosirea cu un deget, insa la scrool pe pagina cu 2 degete, sau gestul de pinch to zoom, ori este nevoie de o perioada mai mare, pana sa ma invat cu el, ori nu merge bine, am ramas destul de dezamagit de facilitatile multi-finger oferite. Butoanele sunt destul de tari, ma asteptam la ceva mai bun. Per total acesta reprezinta un minus.

Conectvitate:

Asus Zenbook Prime UX31A, are 2 porturi USB 3.0, un conector miniVGA si unul microHDMI, slot de card SDXC si jack audio universal 3.5 mm. La interne ne putem conecta fie prin Wi-Fi sau prin intermediul adaptorului USB – RJ-45, la o retea locala cablata. La fel ca la modelul anterior, numarul porturilor este mic in comparatie cu un laptop obisnuit, insa nici dimensiunile acestuia nu sunt de neglijat.

Performante:

Modelul oferit pentru teste, era echipat cu procesor Intel Core i7 din familia Ivy Bridge, tactat la frecventa 1.9 GHz, Turbo Boost pana la 3.0 GHz, placa video integrata Intel HD 4000, 4 Gb RAM DDR3 si 256 Gb SSD. Pentru a verifica performantele am rulat o serie de teste de Benchmark, iar rezultatele au fost mai mult decat satisfacatoare. Pe langa rezultatele din teste, pe perioada testarii, ultrabook-ul s-a miscat impecabil, nu am avut parte de intarzieri, sau pagini web care sa se incarce greu. Desi nu se deschide in 2.4s din Sleep, tot este destul rapid (~4-5 s), mai rapid decat multe alte laptopuri.

Autonomie:

Dupa softul de la Asus Battery Saver mode autonomia laptopului este de aproximativ, 5h: 55min, un rezultat aproape de realitate, insa in conditii de iluminare slaba, fara wireless, fara folosire intensa, lucru aproape imposibil de realizat in viata de zi cu zi. In realitate, autonomia se incadreaza in intervalul 3 ore si jumatate spre 4 ore 40, in functie de utilizare. Autonomie decenta, daca ne uitam la dimensiunile reduse ale ultrabookului.

La partea de racire, considerand ca laptopul este din aluminiu, racirea este buna, insa dupa folosire intensa acesta se incinge. Lucru interesant in constructia Zenbook Prime este ca partea din spate si deasupra tastaturii (in partea tasteleor functionale) se incinge foarte tare, insa restul nu, inclusiv restpad-ul ramane rece. Pot spune ca disiparea caldurii se face intr-un mod eficient si convenabil.

Plusuri si minusuri:

– Touchpad

+ Design

+Tastatura

+Display

+Performante

+Disiparea caldurii

[/tab]

[tab name=”Teste de Benchmark”]

Procesor:

[nggallery id=66]

Placa Video:

[nggallery id=67]

SSD:

[nggallery id=68]

3DMArk06 : 5115 puncte

[/tab]

[tab name=”Galerie”]

[nggallery id=69]

[/tab]

[end_tabset]

In oferta Cel.ro gasiti toata gama de ultrabook-uri Zenbook si Zenbook Prime.

Add a Comment

Your email address will not be published.