Romania, cea mai proasta piata din Europa pentru comert online. Comertul online in Romania doar 1.2 mld. euro in 2018

Comertul online din Romania este promovat ca o industrie inovativa ce beneficiaza de cresteri spectaculoase la care alte industrii pot doar visa. Din pacate doar un exercitiu de marketing, aceasta imagine ascunde de fapt o industrie distrusa de un monopol, plina de cifre false, in care pierderile datorate prostiei si incompetentei sunt mascate ca investitii in dezvoltare.

Pentru ca in momentul de fata exista doar o sursa de informatii despre ceea ce se intampla in comertul online romanesc si pentru ca o dezvoltare sanatoasa a industrioasei necesita participarea tuturor actorilor importanti, CEL.ro a decis sa se implice activ si sa ofere prin intermediul CEO-ul sau Tiberiu Pop o alta perspectiva asupra cifrelor vehiculate in piata. Prima cifra analizata de acesta este cea mai importanta cifra din orice industrie si anume marimea pietei.

Prin intermediul canalului sau de Youtube aceasta vorbeste despre sursa cifrei de 3.5 mld. euro ce se vehiculeaza in prezent pentru valoarea pietei, de ce acesta este una foarte indepartata de adevar si realizeaza un calcul bazat pe date concrete din care valoarea pietei de online reiese a fi in jurul valorii de 1.2-1.3 miliarde euro.

Tiberiu Pop spune ca cifra actuala are ca sursa o asociatie ce in mod fraudulos pretinde a reprezenta magazinele online din Romania, aceasta fiind formata doar din emag si cateva site-uri inactive. Alte argumente aduse de Tiberiu Pop sunt numarul membrilor ce este nesemnificativ in comparatie cu numarul de magazine online active cat si faptul ca cel care reprezinta asociatia este unul din primii angajati ai emag. Toate acestea cumulate cu faptul ca pentru cifra de 3.5 mld. nu este oferita nici o formula de calcul il fac pe CEO-ul CEL.ro sa afirme ca cifra respectiva serveste intereselor emag si nu reflecta valoarea pietei.

Acesta realizeaza mai departe un calcul al marimii comertului online din Romania in 2018 plecand de la principalele categorii de produse vandute online si anume: electro-IT, haine, decoratiuni, carti si flori. Piata de electro-IT online se poate calcula scazand din marimea totala a pietei ce este evaluata de GFK la 3.4 mld. euro procentul bunurilor vandute off-line prin intermediul supermarketurilor, operatorilor de telefonie cat si prin proiecte si licitatii, procent ce este de 41%. Raman astfel 2 mld. ce se vand prin intermediul retail-ului off-line si online. Din acestia, in baza cifrelor oferite de un raport al consiliului monopolului, 42% reprezinta vanzarile online de electro-IT adica in jur de 820 de mil. euro.
Piata de haine este evaluata optimist de directorul fashion days la 250 mil. euro. Cea a cartilor si decoratiunilor la sub 70 mil. in baza cifrelor de afaceri ale principalilor jucatori, iar cea a florilor si biletelor online la doar la cateva milioane de euro.

Insumand toate aceste date CEO-ul CEL.ro concluzioneaza ca intreaga piata de bunuri si servicii vandute online de firmele romanesti pe teritoriul romaniei poate fi evaluata undeva la 1.2-1.3 mld. euro cu mult sub estimarea mincinoasa promovata in piata de emag.

De asemenea acesta prezinta niste grafice preluate de la Eurostat pentru a contrazice si afirmatia conform careia “comertul online se dezvolta intr-un ritm alert cu o crestere de 30% care este peste media europeana”. Graficele prezinta Romania ca cea mai proasta piata pe care poate activa un magazin online, Romania fiind pe ultimul loc din Europa atat la utilizarea internetului cat si la cumpararea online de bunuri si servicii, cu procente mult mai mici decat media europeana.

Intreaga analiza poate fi urmarita aici: https://youtu.be/Ja2yz2Yf2Ck

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *