Podul cu Florile – lacul si barajul Bolboci, peisaj montan superb filmat cu drona Mavic Air

Avem numeroase priveliști încântătoare în țara noastră, iar una dintre ele este zona Podul cu Florile. Aceasta s-a format prin valorificarea calcarului deoarece în perioada comunistă au fost exploatate cantități mari de piatră pentru construcția barajului Bolboci, finalizată în 1989. Peisajul este unul deosebit, pe parcursul cheilor având ocazia să vedeți numeroase fenomene carstice, grote, marmite, săpate de ape și vânt, precum și cascade spectaculoase.

Din această superbă zonă de belvedere puteți admira Lacul Bolboci, platoul Bucegilor şi cheile Zănoagei. Lacul Bolboci este situat în inima Bucegilor la o altitudine de 1.438 de metri, între Cheile Tǎtarului şi Cheile Zǎnoagei. Este înconjurat de peisaje dominate de masive montane acoperite de pǎduri de conifere. Amplasat într-un loc nu foarte cunoscut, dar încântǎtor, lacul şi-a pǎstrat originalitatea. Acesta are caracter artificial deoarece s-a format prin blocarea râului Ialomița. Format în spatele barajului Bolboci în anul 1988, lacul are o lungime de 2,7 kilometri, cu o lǎţime maximǎ de 1,8 kilometri şi o lǎţime medie de 0,339 kilometri. Adâncimea în zona barajului ajunge la 12 m. Culoarea verzui-albǎstruie a apei lacului permite o vizibilitate pânǎ la adâncimea de 4,6 metri, iar pe malurile acestuia se pot remarca sǎlcii, arini, chiar şi trestie, înconjurate de pǎduri de conifere.

Image result for lacul bolboci

Barajul Bolboci este amplasat pe râul Ialomița, în judeţul Dâmboviţa, la altitudinea de 1438 m, în amonte de Cheile Zănoagei, fiind înconjurat de un perisaj montan de vis și având titlul de barajul situat la cea mai înaltă altitudine din țară. Are o înălţime de 55 m și este construit din anrocamente, cu etanşare din beton la paramenul amonte. Nu foarte departe de locurile acestea, pe malul lacului, ne aşteaptǎ cabana Bolboci, situatǎ la 1.460 m altitudine. Construcţia a fost ridicatǎ în timpul exploatǎrilor pǎdurilor de brazi din Valea Ialomiţei, între anii 1926-1928. Din anul 1928 şi pânǎ în 1971 cabana putea fi folositǎ doar vara, neavând energie electricǎ şi nici sursǎ de caldurǎ. Prin vrednicie, cabanierul a reuşit sǎ facǎ din cabana Bolboci o adevǎrată cǎsuţǎ de poveste, situatǎ pe malul lacului.

Ajungeți să admirați aceste peisaje montane superbe mergând pe DN 71 Târgovişte – Sinaia, via DJ 713 Şaua Dichiului – Piatra Arsă. În dreptul cabanei Dichiu faceți stânga şi mergeți spre Barajul Bolboci. Continuați drumul pe lângă Ialomiţa, prin Cheile Tătarului. În dreptul cabanei Bolboci, faceți stânga şi urcați pe creastă, şerpuind prin pădure, pe un drum forestier şi așa ajungeți la Podul cu Florile.

Întregul peisaj a fost surprins cu drona DJI Mavic Air, cât și cu GoPro Hero 5.

Add a Comment

Your email address will not be published.