Cum alegem componentele unui calculator Desktop?
Unitatile desktop au fost si vor fi intotdeauna proiectate pentru modularitate. Astfel, cand apare o defectiune a unei componente sau necesitatea unui upgrade, utilizatorul poate sa schimbe doar acea componenta, fara a “deranja” altceva in sistem.
Spre deosebire de un laptop, cine doreste o astfel de unitate o poate achizitiona cu nimic altceva decat componentele de care are nevoie, de la producatorii sai preferati. Astfel nu platim in plus pentru componente ce nu le vom folosi niciodata la capacitatea lor normala, sau chiar deloc. De retinut faptul ca pretul creste liniar cu performanta, iar la componentele de top creste exponential, ajungand in situatia in care o diferenta minora in performanta sa aiba o diferenta enorma in pret.
Totusi, putini se descurca sa isi aleaga singuri toate componentele sau sa le monteze. Pentru acei oameni scriu acest articol.
Configurarea unei unitati desktop se desfasoara in cativa pasi simpli. Absolut oricine poate face asta, indiferent de varsta, studii, sex sau culoarea parului, daca tin cont de cateva reguli.
Cuprins:
Scopul
Inainte de toate, stabilim destinatia PC-ului ce-l vom crea. N-are rost sa cumparam un sistem de Gaming daca lucram in Office si stam pe Facebook la fel cum n-are rost sa cumparam un apartament cu 4 camere pentru 1-2 persoane.
Home – Office: Acest tip de unitate este pentru utilizatorul incepator in ale tastaturii sau pentru cei care nu folosesc PC-ul decat pentru sarcini simple. Suporta fara probleme aplicatii tip Office (Word, Excel, PowerPoint si echivalentele altor firme), se poate urmari un clip pe YouTube, un film de pe hard disk sau DVD, Messengerul merge impecabil iar update-urile pe Facebook, Twitter si Google+ merg struna. In schimb, nu ruleaza jocuri ce necesita o putere mare de procesare si va va aduce mai multi nervi decat bani daca incercati sa faceti editare video (la nivel profesional) pe el.
Gaming: Discutam aici de o unitate mai mare, mai frumoasa, mai puternica, mai scumpa, probabil mai zgomotoasa, si cu un consum ridicat de energie. In schimb ruleaza fara probleme cele mai noi jocuri (si cele ce vor urma in urmatorul an, toate cu o calitate grafica exceptionala. Iar atunci cand va parea usor lasata in urma de tehnologie, avem intotdeauna posibilitatea de overclocking, adica sa crestem frecventele de lucru ale procesorului, memoriei sau placii video pentru acel strop de performanta in plus.
Editare / mixare audio: Pentru DJ sau cei care au ca si profesie mixarea si editarea de continut audio.
Avem nevoie obligatoriu de o placa de sunet externa, de calitate, de la un producator respectat, in unele cazuri cu amplificator integrat (a carei pret ajunge si peste 1000 RON), si ceva mai multa memorie RAM. Un procesor bun, cu mai multe nuclee, ne micsoreaza timpul de asteptare si de executie a comenzilor si aplicare a efectelor.
Editare foto: Este dedicat celor ce creaza arta digitala bidimensionala. Nici celor ce editeaza, transforma sau aplica efecte fotografiilor nu le prinde rau. Cea mai comuna aplicatie folosita, Photoshop, are nevoie de multa memorie RAM, un procesor bun si un hard disk bun. (sau separat de cel al sistemului)
Grafica 3D / Editare video: Destinat celor ce lucreaza in industria cinematografica precum si celor ce au ca hobby / ocupatie crearea si vanzarea de continut video, fie ca este generat complet pe calculator (animatori 3D) sau preluat de pe o camera video / sursa externa. Astfel de unitati necesita o placa video profesionala (nVidia Quadro sau AMD FirePro), care exceleaza in randarea continutului din programe de grafica 3D precum 3DStudio Max, Maya sau After Effects. Aceste placi sunt mai slabe in randare de continut Direct3D (jocuri) si mai performante in randarea OpenGL. Pretul lor este foarte mare, insa suportul tehnic este foarte bine organizat, ajungandu-se in anumite situatii ca producatorul sa creeze un driver la comanda, special pentru nevoile dumneavoastra. Deasemenea, avem nevoie de un procesor cu (cel putin) 4 nuclee si de un hard disk foarte mare. (fisierele video necomprimate ocupa destul de mult spatiu)
Server: Daca dorim un sistem dedicat unei sarcini simple (radio online, server de mail), cam orice configuratie face fata. Insa daca dorim ca serverul sa ruleze scripturi PHP, baze de date mari, eventual un server pentru jocuri, atunci avem nevoie de un procesor cat mai puternic si cat de multa memorie RAM putem “indesa” in placa de baza. Unele placi de baza de server au chiar loc pentru montarea a doua procesoare. Legat de hard disk-uri, se recomanda folosirea lor in modul RAID 1 (mirror) pentru siguranta datelor, sau RAID 0 (stripe) pentru viteza de acces / capacitate mare.
Primele componente pe care le alegem sunt placa de baza si procesorul. Le alegem impreuna, fie placa de baza in functie de procesor, fie invers. De obicei se alege intai procesorul, apoi o placa de baza compatibila.
Procesorul (CPU / APU):
Reprezinta “inima” calculatorului. El se ocupa de toate operatiile logice, fie ca e vorba de un calcul 2+2, un efect de Alb-Negru pe o poza sau de generarea si pozitionarea fiecarui fulg de zapada dintr-un joc.
Primul lucru de care tinem cont este socket-ul, mai exact interfata sa cu placa de baza. Alegand un socket nou, putem sta linistiti ca atunci cand el va fi “demodat”, probabil il vom putea inlocui cu unul mai bun, fara sa schimbam placa de baza. (pentru ca se pastreaza socket-ul). Astfel de socket-uri “de actualitate” sunt LGA1156 de la Intel si AM3+ si FM1 de la AMD.
Numarul de nuclee al procesorului urmeaza in lista prioritatilor. Un procesor cu mai multe nuclee poate indeplini mai multe sarcini in acelasi timp, iar programele sau jocurile optimizate pentru patru sau mai multe nuclee au un castig enorm in performanta. In cazul unui quad-core (4 nuclee), e ca si cum ati avea 4 maini. Mai multe lucruri facute in acelasi timp.
Frecventa procesorului reprezinta viteza cu care fiecare nucleu al sau lucreaza. Cu cat e mai mare, cu atat mai bine.
Memoria cache este, deasemenea, un factor ce influenteaza performanta a unui procesor, insa intr-o masura relativ mica. In aceasta se salveaza datele frecvent accesate de procesor, astfel incat atunci cand este nevoie de ele, viteza de accesare este mult mai mare decat daca ar fi accesate din memoria sistemului. Jocurile si aplicatiile de compresie beneficiaza cel mai mult de memoria cache, pe cand aplicatiile de grafica 3D sau codare audio cel mai putin, daca nu deloc.
Unele procesoare Intel si cele AMD in socket FM1 (denumite APU – Accelerated Processing Unit) vin cu placa video integrata in procesor, pentru a reduce costurile si energia consumata. Aceaste placi video sunt perfecte pentru sisteme Home – Office sau pentru editare foto sau audio, insa nu exceleaza pentru gaming. De mentionat ca pentru jocuri, placa grafica integrata in APU-urile AMD este de aproape trei ori mai buna decat cea de la Intel.
Placa de baza (MB):
Placa de baza face legatura intre toate componentele sistemului. Ea decide cat de multa memorie putem instala, precum si cate placi aditionale si hard disk-uri putem monta.
O alegem astfel incat sa aiba acelasi socket ca si procesorul ales anterior. De mentionat ca o placa de baza cu socket AM3+ suporta si procesoare AM3, insa o placa de baza AM3 nu suporta un procesor AM3+.
Un slot PCI Express pentru o placa video este de ajuns pentru majoritatea sarcinilor, insa gamerii inraiti sau cei ce vor folosi multe monitoare au nevoie de doua, trei sau chiar patru sloturi pentru placi video.
Tipul memoriilor suportate este DDR3 pentru toate placile noi, iar o frecventa de 1333 Mhz pentru memorii este un punct de start. Mai mult inseamna mai bun, insa mai scump.
Este recomandat sa va orientati catre placi de baza care au cateva porturi USB 3.0 si SATA3 (6 Gb/s), deoarece reprezinta ultima generatie de conectivitate cu periferice sau hard disk-uri.
Memoria: (RAM)
Placutele de memorie stocheaza ceea ce este deschis in sistem intr-un anumit moment. Avand mai multa memorie, putem deschide mai multe aplicatii simultan, implicit crestem productivitatea. Deasemenea, jocurile se comporta mai bine cu mai multa memorie RAM.
Regula de baza in alegerea memoriilor este folosirea lor in perechi. Modul dual-channel aproape dubleaza viteza de acces a memoriilor, prin scrierea alternativa ba pe o placuta, ba pe cealalta. Se pot cumpara kituri de memorie de cate doua sau patru placute identice, special pentru aceasta functionalitate.
Ca si capacitate, 2 GB este considerat un minim, iar 4 GB, un standard. Ce este peste aceasta valoare se alege in functie de necesitati. Atentie insa ca pentru folosirea a peste (inclusiv) 4 GB de memorie trebuie sa folositi un sistem de operare pe 64 biti (x64), altfel sistemul va recunoaste in jur de 3.5 GB, indiferent cat de multa memorie instalati.
Placa video: (GPU)
Este cea mai importanta componenta pentru sistemele concepute pentru jocuri. Ea “deseneaza” ceea ce vedeti, si tot ea va limiteaza numarul maxim de monitoare pe care le puteti folosite la cate iesiri are.
Contrar a ceea ce cred unii, tipul memoriei video nu trebuie sa coincida cu tipul memoriei sistemului. O placa video cu memorie DDR5 functioneaza fara probleme pe o placa de baza cu memorii DDR2.
Capacitatea memoriei video este destul de importanta, placa pastrand in aceasta memorie imaginile (texturile) folosite des, reducand astfel din timpul de acces necesar. O capacitate de 1 GB este destul de buna pentru jocurile actuale.
Frecventa si latimea de banda a memoriei influenteaza viteza de acces a memoriei video, aproape in egala masura. Recomandata pentru jocuri este o placa video cu o latime de banda de minim 256 biti si memorie tip DDR5.
Slotul placii video este acelasi la toate placile video si de baza fabricate in ultimii ani, anume PCI Express.
Iesirile pot fi un factor decisiv in alegerea unei astfel de placi. Exista iesiri DVI, D-Sub, HDMI sau DisplayPort. Iesirea DVI (Digital Video Interface) poate fi convertita in D-Sub doar daca este de tipul DVI-I (are 4 pini langa “liniuta” din capatul mufei). Iesirea tip DVI-D nu poate fi convertita decat in alta iesire digitala. D-Sub reprezinta mufa “clasica” pentru monitoare, anume trei randuri cu un total de 15 pini (denumita popular si incorect “VGA”). Iesirile HDMI si DisplayPort sunt folosite mai mult pentru televizoare, insa pot fi convertite usor catre DVI pentru folosirea cu monitoare.
Unitatea de stocare (HDD / SSD)
Pe unitatea de stocare se salveaza tot ce este in sistem, anume sistem de operare, fisiere personale, poze, filme, muzica, jocuri, etc.
Daca pentru utilizatorul “obisnuit” este de ajuns un hard disk, cei ce au nevoie de performanta vor trebui sa investeasca si intr-o unitate tip SSD.
Hard disk-ul (HDD) este unitatea de stocare clasica, ieftina, de capacitate mare, insa viteza de acces relativ mica.
Solid State Disk-ul (SSD) reprezinta noul tip de unitati de stocare, ce ofera o performanta mult mai ridicata, un consum mai mic de energie, durabilitate mai buna (nu are componente mobile), dimensiune fizica mai mica si un pret mai mare. Sunt folosite, de obicei, in combinatie cu un HDD, ruland de pe SSD sistemul de operare si aplicatiile importante si salvand pe HDD toate datele, filmele, jocurile sau muzica. Astfel se imbina viteza SSD-ului cu capacitatea HDD-ului.
Tipul de conector este fie SATA2, fie SATA3, cel din urma avand viteza mai mare de transfer, insa vizibila mai mult in cazul SSD-urilor decat al HDD-urilor. SATA2 si 3 sunt compatibile intre ele, deci daca avem placa de baza cu SATA2 nu avem probleme folosind un HDD SATA3, si nici invers. Doar viteza va scadea la cea a conexiunii mai lente (SATA2).
Se gasesc si unitati SSD cu interfata PCI Express x4, x8 sau mSATA. Atentie in cazul acestora, verificati inainte daca placa de baza are un astfel de slot, deoarece sunt destul de rare.
Carcasa
Carcasa o alegem in functie de dimensiunea placii de baza, numarul de unitati optice si de stocare dorite, numarul de ventilatoare ce pot fi instalate, precum si aspect.
Carcasele MiddleTower sunt cele mai comune, suportand atat placi de baza de dimensiune ATX cat si microATX (uATX), avand spatii destul de multe pentru unitati optice (de obicei 4) si unitati de stocare (7).
Cele miniTower sunt folosite in sistemele Home – Office, si suporta doar placi de baza microATX. Pot acomoda doua unitati optice.
Carcasele Bigtower (sau FullTower) sunt destinate segmentului profesional sau de gaming, avand un numar foarte mare de spatii pentru unitati optice si de stocare, precum si posibilitatea instalarii a multe ventilatoare sau a unui sistem de racire bazat pe apa.
Sursa
Ultima componenta, sursa, trebuie aleasa astfel incat puterea sa de iesire sa depaseasca puterea consumata de sistem. Pentru sistemele home – office si similare, o sursa de 400W este de cele mai multe ori potrivita. Pentru sistemele mai performante in schimb, componenta care consuma cea mai multa putere este placa video, urmata de procesor. Producatorii de placi video ofera o recomandare cu privire la sursa de alimentare, iar daca o urmarim sau o depasim cu 50 – 100W, cu siguranta nu vom avea probleme.
Alte caracteristici urmarite sunt numarul de conectori (care sa fie cel putin cat numarul de unitati optice sau de stocare conectate), numarul de conectori pentru placa video, precum si protectiile oferite. Merita sa investim cateva zeci de lei in plus pentru o sursa mai buna, dar sa avem siguranta ca nu vom avea componente arse la prima fluctuatie de tensiune.
Dan Neacsu, dan.neacsu [at] cel.ro
as dori sa cumpar o sursa de la voi .mi o si poate monta cineva daca vin cu desktop ul la voi?
DA, contracost.
Daca comand online piesele pt un pc cat ma costa ansamblarea?
100 Ron
placile video nvidia nu folosesc procesoare stream?Sau doar CUDA?
Placile nVidia folosesc doar CUDA (placile din seria minim 8000)
Stream e pentru placile video de la ATI AMD
Salut. In ultima vreme am tot urmarit aparitia noilor procesoare pe piata, insa am vrut sa va intreb… cu cate nuclee(2 sau 4) recomandati sa achizitionez un procesor, avand in vedere faptul ca il utiliez in mare parte pentru jocuri. Multumesc.
Unul cu 4 nuclee
O zi buna
O placa video MSI se poate pune pe o placa de baza de la o alta firma nu neaparat de la MSI ? Va multumesc.
Da.
Salut.La un procesor Intel cu grafica integrata se mai poate monta placa video?
Da, nu tine de procesor, este vorba de placa de baza, daca aveti slot pentru a monta o placa video.
Salut, vreau sa imi faci un pc pt gaming procesor de 4200mhz,placa video buna pt gta5 prototype2 in general pt jocurile care merita jucate, placa de baza potrivita care sa creasca performanta componentelor si sa le raceasca pe cat posibil, memorie ram 8gb, hdd de 1tb, sursa buna, carcasa cu cel putin 2ventilatoare. buget 6000lei.TE ROG.
Buna ziua,
Avem deja 2 sisteme care corespund cerintelor si bugetului dumneavoastra:
+ Diaxxa Infinity i7-3770K Ivy 3.5GHz GTX660 2GB 500GB+60GB 16GB
+ Diaxxa Gaming Vengeance i7-3770K 3.5GHz 500GB 8GB GTX560 1GB
SA IMI SPUI CE IMI TREBUIE.
Salut, vreau sa imi faci un pc pt gaming procesor de 4200mhz,placa video buna pt gta5 prototype2 in general pt jocurile care merita jucate, placa de baza potrivita care sa creasca performanta componentelor si sa le raceasca pe cat posibil, memorie ram 8gb, hdd de 1tb, sursa buna, carcasa cu cel putin 2ventilatoare. buget 6000lei.TE ROG. fami te rog un pc de gaming cu ce scrisai aici PLIZZ.
Sistemele Diaxxa recomandate anterior, sunt tot “pe bucati” facute, asamblate la noi.
PE BUCATI SI CAM CAT AR COSTA ASAMBLAREA DAR SA SE POTRIVEASCA
In primul rand la asa o comanda, este nevoie de un avans de 1000 RON inainte de a comanda piesele si a ne apuca de asamblat.
CARE E MAI BUN PT GAMING AMD SAU INTEL?
Ambele, sunt bune pentru gaming, depinde foarte mult si de restul componentelor,dar si de alti factori. Daca ar fi sa aleg eu intre Intel si AMD, as opta pentru Intel.
SI SA IMI SPUI CARE E MAI BUN Sistem Desktop Alienware Aurora Matte Black 875W SAU CEL PE CARE MIL FACI
La acelasi pret ar trebui sa se poate face un sistem mai bun decat Alienware.
SALUT IMI POTI SPUNE CE COMPONENTE SE POTRIVESC PT Procesor AMD FX 4170, 4200MHz, 12MB, socket AM3+, Box, CARCASA, SURSA, SISTEM DE RACIRE BUN, PLACA VIDEO CARE SA AIBA 3D, PLACA DE BAZA BUNA SA IMI SPUI CE SE POTRIVESTE 6000RON
http://www.cel.ro/placi-de-baza/placa-de-baza-asus-crosshair-v-formula-thunderbolt-socket-am3plus-l/
http://www.cel.ro/procesoare/procesor-amd-fx-4170-4.2ghz-socket-am3plus-l/
http://www.cel.ro/ssd_uri/ssd-intel-330-series-120gb-sata3-mlc-l/
http://www.cel.ro/hard-disk_uri/hard-disk-western-digital-1tb-sata_iii-intellipower-64mb-red-l/
http://www.cel.ro/carcase/carcasa-cooler-master-haf-922-l/
http://www.cel.ro/surse/sursa-corsair-gs-series-gs700-700w-l/
http://www.cel.ro/placi-video/placa-video-asus-amd-radeon-hd7950-directcu-ii-top-3gb-ddr5-v2-l/
http://www.cel.ro/unitati-optice/dvd-writer-sony-ad_7280s_ob-24x-sata-bulk-negru-l/
5.990 ron
Ce placa de baza si placa video si Procesor AMD FX 8150, 3.600MHz, 8MB, socket AM3+, Box se potrivite pt gaming
Care contează mai mult pentru gaming un procesor cu 8 nuclee si 3,6ghz sau un procesor cu 4 nuclee si 4,2ghz
salut.Poti sa imi spui ce sursa ar fi buna pentru un PC cu Procesor AMD FX-4100 X4, 3.6GHz, box, Placa de baza ASRock 970 Extreme4, Socket AM3+, Chipset AMD 970 / SB950, Memorie AMD Performance Edition 8GB DDR3, 1333MHz, Dual Channel, Placa video Sapphire ATI Radeon HD6670 2GB DDR3 128bit PCIe si Hard disk Seagate Barracuda 1 TB, SATA3 7200rpm, 64MB?Thanks!
Auzi, o mica intrebare doar, sursa mea e ATX, iar placa de baza mATX(microATX), exista posibilitatea ca intre cele 2 sa existe incopatibilitate?
Desii, posibil sa o fi montat gresit, sursa are 20+4, iar placa are slot 24 ATX + slot 4, undeva in dreapta procesorului. Am incercat cu toti pinii pusi pe 20+4, se aprinde tot, dar nu si monitorul, am incercat sa pun 20 pe slotul 20+4, si 4 pe slotul de langa procesor, iar atunci nu se mai aprinde deloc, ceea ce este ciudat, caci am incercat cu o alta sursa, mult mai slaba ca cea noua, in acelasi fel(pe 20+4 pus 20, si pe slot de langa proc pus 4), s-a aprins insa nu-mi booteaza HDD-ul.
O posibila rezolvare a acestei probleme cunoasteti?!…
Daca da, va sunt recunoscator.
Va multumesc!
O zi buna!
Si uita sa mentionez placa de baza Placa de baza Asus CROSSHAIR-V-FORM-T, Socket AM3+ USB3.0.
Cam la cat crezi ca o sa coste toate componentele?
As vrea sa imi cumpar un procesoramd athlon iix4 740 si nu stiu daca mi se potrivestecu placa d baza biostar acum am procesorul vechi dual core 1.8
Mai exact asta Biostar p4m-m900-m7 acolo pesiteul producatorului scire doar de intel
Am si eu o intrebare pt tine. Am un quad core amd phenom , 12 gb ram 2200 mhz, placa de sunet un roland quad capture la 200 euro.. lucrez cu un program de facut muzica fl studio se cheama si in el are 2 monitoare de consum : de procesor si de ram adica explic.. in timp ce eu deschid un pian, saxofon etc.. imi arata consumul la ram si procesor . aici apare problema in timp ce eu cant pe clapa cu un pian la monitoru de procesor imi sta la 50% ridicat inschimb in task manager sta la 10% . daca mai adaug vreo 20 de sunete oricare in daw imi sta la 90 % si incepe sa sacadeze, iar in task manager undeva la 50%. repet programul fl studio are o optiune unde pot pune sa fie setat sa vada toate nucleele la proc. placa de sunet este setata corect la audio buffer maxim, am windows 7 64 bit instalat corect, pasta la procesor schimbata corect cea mai buna, am racire liquid pe procesor !!! whtf ??? o explicatie 😀
salut
ADMINE, te rog ajuta-ma sa imi fac un calculator pentru jocuri , am la dispozitie un buget de 3000 de lei cu tot cu monitor, uite id meu si vorbim :
marinescu.mihai27@yahoo.com
Da-mi voie sa te contrazic :P. Sursa de alimentare este componeta cheie din pc. Usor de intels. Apoi placa de baza si materialele din care este facuta. :P.
Sal,va rog sa imi faca cineva un pc de gaming de 4000lei
As dori sa-mi cumpar unele compontente pentru gaming si nu m-am decis exact ce sa-mi iau. Ca si procesor ar merge i5 dar la o placa de baza compatibila nu mam decis si nici la placa video ( am un buget de 2000-2500 lei)
Salut
Ce zici de:
Memorie:8gb 1866 dual channel
Placa video:2gb 256biti gddr5
Hdd:2tb sata 3 7200rpm 64mb barracuda
Procesor:amd fx 6350 3,9ghz
Daca ai putea sa ma ajuti cu:Placa de baza,Carcasa,Sursa pentru gaming si sa-mi spui ce parere ai despre ce am ales eu.
Salut.Se poate face un desktop la voi pe piese?
Poti sa imi spui te rog care ar fi cele mai bune piese indiferent de firma dar cu un pret redus cu o calitate mare pentru o unitate de gameing
Buna ziua,
as vrea sa cumpar un calculator desktop si nu stiu ce configuratie m-ar avantaja pentru utilizare home si sa nu am probleme de rapiditate executie sau cu spatiul de stocare date, as vrea sa-mi descrieti o configuratie performanta pentru utilizare acasa. Va rog sa ma ajutati si cu un pret pe langa informatiile solicitate mai sus. Va multumesc frumos.
Salut pot sa te intreb daca aceasta unitate este buna pentru a juca jocuri ca God of War, Prototype, Devil May Cry 4 etc??
unitate pc dell :
procesor intel pentium d dual core de 2,8ghz
2gb ram ddr2
placa video de 256mb
dvd rw
hard disc de 80 gb
ce parere aveti despre un windows 8 pr un pc ddr2
…da pe un peltop ddr3
Bla bla bla, bla bla bla, ati scris acolo ce stie cam orice leguma care deja are un calculator si nu-l tine de bibelou.
Care nu stie se duce la Altex si isi cumpara un sitem facut din rebuturi si oricum nu-l intereseaza prea multe detalii.
Credeam ca nu imi pierd timpul citind niste randuri scrise de “profesionisti” niste lucruri pe care le stiu deja.
Pentru o Placa de Baza Asus F2A85-V PRO, Socket FM2 , ce sursa as avea nevoie ??? As stricao , daca pun o sursa cu putere de 600 w ?
As vrea sa imi transform unitatea intr-o unitate de jocuri.
Ce piese esentiale ar trebui sa imi cumpar?
SI as mai vrea sa nu ajung la un pret foarte ridicat.
As dorii sa stiu cam ce sursa mi-ar trebuii la un six core de la amd si o placa video 1 gb. Multumesc !
Salut , cat ma costa sa comand de la voi un RAM de 3 GB ?
Ce imi trebuie sa descarc jocul left4dead adica cata memorie ?
Buna ziua!As dori sa cumpar un hard disc sau un ssd. nu stiu exact care ar fi mai potrivit pt un panasonic cf 53,cu procesor i5.puteti sa mi recomandati vreun produs?
Salut doresc sa-mi faceto o configuratie pentru calculator destop fara carcasa , tasta , monitor si sursa buget 2.500 ron. Multumesc anticipat
Salut doresc sa-mi faceti o configuratie pentru calculator destop fara carcasa , tasta , monitor si sursa buget 2.500 ron. Multumesc anticipat
Buna ziua,
vreau sa achizitionez de la voi un procesor I5-4690 box si as dori sa-mi recomandati o placa de baza buna/compatibila/fara bug-uri/etc pt acest procesor.
nu vreau versiunea “K” al procesorului pt ca nu vreau OC si pc-ul o sa-l folosesc in aplicatii nu in jocuri. personal as prefera chipset-ul Z97 asta in ideea daca va fi nevoie sa schimb procesorul la un mom dat sa nu fiu nevoit sa schimb si placa…dar accept si varianta altui chipset.placa vreau sa contina 4 sloturi memorie,iesire HDMI, usb3. buget max 500 ron.
Multumesc.
Buna ziua !
Dispun de un buget de 3000 RON. In acest buget nu am inclus monitorul deci strict cat imi pot permite pentru PC.
Imi trebuie un PC pentru programe CAD, prelucrare imagini (Photoshop), grafica 3D sau mai pe scurt pentru un viitor student la Facultatea de Arhitectura-fiul meu. Vreau sa-i fac surpriza sa-i cumpar asa ceva dar nu stiu decat foarte putin cu privire la alegerea componentelor. Poate ma puteti ajuta ! Multzumesc mult pentru orice sfat.
Mircea
se poate pune un procesor xeon x5670 pe un pc dedicat gaming?…si daca da ce se intampla daca frecventa ramilor este mai mare decat cea specificata pentru procesor( spre ex procesorul suporta max 1333 si pun 1600)
ast un rasp…o seara placuta
Buna seara,
Imi puteti spune va rog frumos daca se potriveste procesorul Intel Pentium G3220 cu o memorie ram de 1600 frecventa deoarece cand m am uitat pe specificatiile procesorului pe site-ul oficial de la intel am observat ca scria frecventa de Memory la Ram de 1333…Iti multumesc anticipat si respect pentru ceea ce faci!
Daca schimb procesorul AMD cu unul Intel va trebui sa schimb si placa de baza ?
orice procesor va fi compatibil la orice unitate de calculator? ma refer la mufe si fire
daca am placa de baza pe ddr3 pot pune pe ea piese de ddr2?
Daca am un system pc pe 64 biti si un monitor de 32 biti ,ma va afecta asta in vreun fel la gaming ?
Pentru ca mereu cand incerc sa intru imi da o eroare 0xc000007b si cand dau trouble shoot problems spune ca jocul este incompatibil cu sistemul meu?
Sa intru in vreun joc*