Tiberiu Pop despre pc garage emag

Toti cei care au comentat aceasta achizitie s-au concentrat pe orice altceva in afara de monopolul emag care se va extinde in urma acesteia.  Strategie emag este ca si in cazul olx/tocmai
promovarea agresiva pana cand toti concurentii dispar din piata si ulterior marirea preturilor si mai mult pentru a recupera in 2-3 ani ce s-a pierdut in 10. Cred ca acesta este singurul motiv pentru care s-au complicat cu aceasta achizitie.  Din punctul de vedere al cumparatorilor achizitia nu va face altceva decat sa duca la o crestere artificiala a preturilor singurul concurent serios al emag ramas fiind altex care oricum practica preturi mari datorita profilului sau offline. In mod normal cred ca consiliul concurentei nu ar trebui sa aprobe aceasta achizitie, clientii ne avand decat de pierdut. Avem in vederea depunerea unei plangeri catre acest consiliu, concurenta fiind puternic afecta de o astfel de miscare in piata.

Partea din comunicat ce specifica extinderea pc garage si in alte piete cred ca este doar praf in ochi pentru a deturna atentia de la motivul real al achizitiei, monopolul care se va crea. Fiind un magazin de nisa a carui pozitie se datoreaza oamenilor din interior si nu vreunei tehnologii revolutionare pe care o detine va fii imposibil de replicat in alte piete si nejustificat din punct de vedere al cheltuielolor de marketing necesare pentru a creea un brand nou din nimic.

Marius Ghenea incerca de ceva timp sa iasa din pc garage. Anul trecut am avut cateva discutii cu dansul fara a finaliza ceva din lipsa de resurse. Pretul cerut era undeva in jur de 8 mil de euro si adresat unui investitor listat la bursa si care ar fi castigat nu din profitul generat de pc garage ci din cresterea pretului actiunilor pe bursa in urma achizitiei.

Motivul pentru care pc garage nu s-a vandut pana acum este cifra de afaceri mult prea mica si speranta de crestere limitata datorita pozitionarii de nisa.  Un business devine atractiv pentru un investitor atunci cand se apropie de 100 de mil de euro. Cu 30 de mil CA proabil vanzarea catre emag a fost cel mai probabil ultima optiune, noi ne avand banii necesari iar un investitor extern ne fiind interesat de o CA atat de mica.

Pc garage va beneficia de fonduri noi de marketing oferind o alternativa falsa celor care nu vor sa cumpere de la emag, nisa pe care ne luptam si noi, facandu-ne si mai grea ramanerea in piata.

De asemenea preluarea va duce la cesterea preturilor cu care produsele IT sunt importate in tara de catre furnizorii nostrii datorita mutarii rulajului facut de unul dintre cei mai importanti
clienti pentru ei la emag care nu este doar magazin online ci si un puternic importator si distribuitor de produse IT. Un pret mai mare de import va duce automat la un pret mai mare
pentru client scazandu-ne astfel competitivitatea.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published.