Barajul Siriu, Cascada Pruncea Casoca si Viaductul Stanca Teharau admirate de sus cu drona Mavic Air
Lacul Siriu aflat pe râul Buzău, pe teritoriul comunei Siriu şi format în perioada 1982 – 1994, după construcţia barajului de la Siriu şi apoi a hidrocentralei Nehoiaşu. Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu. Realizarea sa a fost posibilă grație utilizării unei metode inovatoare pentru vremurile respective fără ciment, numai din pământ, piatră, steril şi miez din argilă.
Barajul şi lacul de la Siriu, judeţul Buzău, reprezintă una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice din ţară. Puţini sunt însă cei care ştiu cu ce sacrificii a fost realizat cel de-al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară. A fost necesară strămutarea unei comunităţi cu mai mult de 300 de gospodării, pentru a permite crearea lacului de acumulare. Au fost mutate la o altitudine mai mare inclusiv cimitirul şi monumentul Eroilor de la Siriu.
Având o înălțime de 122 m şi o lungime a coronamentului de 570 metri, Barajul Siriu este al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară, după Barajul de la Gura Apei, construit în munte, pe Râul Mare, la aproximativ 40 de km de Haţeg, al cincilea din Europa şi al 12-lea din lume. Lacul Siriu se remarcă printr-o frumusețe deosebită și este o acumulare de apă destinată producerii de energie electrică în hidrocentrala Nehoiaşu. De asemenea, acesta permite alimentarea potabilă și industrială a localităților din zonă și irigarea terenurilor agricole.
Ca urmare a faptului că lucrările efectuate la baraj au fost făcute pe repede înainte, problemele nu au întârziat să apară. Versanții lacului care-l se află de jur împrejurul său stau să cadă, pentru că nu li s-au făcut injecții la bază cu lapte de ciment, pentru consolidare. În același timp, deoarece sunt formați din șisturi, apa se infiltrează și depășește valorile maxime admise în domeniul amenajărilor hidro-energetice. Lacul este colmatat, pentru că milioane de metri cubi de pământ s-au scurs de pe Siriașu, pe Giurca ori pe Teherău și, astfel, presiunea asupra barajului a crescut enorm. Munții s-au ”spart”, izvoarele gâlgâie și aruncă noroi pe carosabil, iar drumulce unește Buzăul de Brașov, unul superb, are restricții de viteză, parapeți lipsă și zeci de metri ce stau să se prăbușească în hău. La rostrurile dintre fâșiile viaductului Stânca Teherău au apărut stalactite. Ca urmare a acestor probleme, specialiștii au recomandat ample lucrări de consolidare și protecție a infrastructurii, însă se pare că nu îi ascultă nimeni.
Dacă ajungeți în zona Siriu, mai puteți vedea următoarele:
- Cascada Pruncea Casoca – situată la 5 km de Siriu.
- Lacul Vulturilor – un lac preglaciar, situat la altitudinea de 1.420 m, bogat în păstrăvi.
- Colții Babei – o mică regiune din Masivul Siriu, cu aspect alpin, unde se pot vedea capre negre aduse din Munții Retezat.
- Tabăra Harțagu – situată la coada lacului de acumulare Siriu, chiar pe malul râului Buzău și pârâului Harțagu. Din Harțagu pleacă principalele traseele turistice care duc în Munții Vrancei, Podu Calului, Siriu și Penteleu.
- Monumentul și Cimitirul Eroilor de la Siriu.
- Viaductele Giurcă și Tehărău.
- Lângă lacul Siriu se găsește ministațiunea Băile Siriu. Băile au trei izvoare de ape minerale feroase, termale, ușor bicarbonate, clorurosodice, sulfuroase și foarte slab mineralizate. Sezonul de funcționare a stațiunii este între 1 iunie și 1 octombrie.
Barajul Siriu, Cascada Pruncea Casoca si Viaductul Stânca Tehărău au fost filmate cu drona DJI Mavic Air în rezoluție 1080 la 60 fps.