Review Asus Transformer Prime cu nVidia Tegra3 si Android 4.0.3
Tableta Asus Transformer Prime este prima tableta care a integrat chipsetul nVidia Tegra3 cu procesor quad-core, dar si prima care ofera o experienta completa, la zi, a sistemului de operare Android Ice Cream Sandwich, totul intr-o carcasa de aluminiu de 586 g. Pe langa aceste aspecte, tableta mai dispune de un display cu matrice Super IPS+, Gorilla Glass, iar in pachet este inclus si keyboard dock-ul Full QWERTY si baterie. Asus Transformer Prime se afla in oferta CEL.ro la pretul de 2799 Ron*
[tab name=”Specificatii Producator”]
Cateva Specificatii tehnice:
- Procesor: 1.3 GHz, nVidia Tegra 3 Quad-core CPU
- Diagonala:10.1”, 1280 x 800px
- Tip display: LED,Super IPS+, Gorilla Glass
- HDD: 32Gb
- RAM: 1Gb
- 3G:Nu
- Wireless:WLAN 802.11 b/g/n
- Bluetooth:Bluetooth V2.1+EDR
- Autonomie: pana la 12ore (fara dock); pana la 18 ore(cu dock cu baterie)
- Sistem de operare: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich dupa upgrade
- Dimensiuni:263 x 180.8 x 8.3 mm
- Greutate:586 g
Pachetul contine:
- Cablu de date/alimentare proprietar
- Incarcator Retea
- Keyboard Dock
- Manusa de curatare
- Manual
[/tab]
[tab name=”Review”]
O sa incerc sa expun in prima parte cateva detalii legate de partea hardware a acestei tablete, dupa care voi prezenta succint Sistemul de Operare Android Ice Cream Sandwich, pentru cei care inca nu au avut ocazia sa puna mana pe Galaxy Nexus.
- Design:
In mod impresionant Asus a facut o tableta pentru care au gandit foarte amanuntit fiecare detaliu.Este o tableta care arata foarte bine, este facuta din maretiale premium, cum ar fi finisajul metalic de pe spate, display cu matrice Super IPS+, protejat de Gorilla Glass. Pot compara Transformer Prime cu iPad 2 cand vine vorba de calitate si durabilitate, este chiar si un pic mai usoara (586 g fata de 601g iPad). Per total tableta are un aspect placut, curat, este foarte bine echilibrata (greutatea distribuita intern in mod egal), totul conceput sa incapa intr-o grosime de doar 8,3mm. Se simte bine in mana, desi muchiile sunt cam subtiri si ascutite.
Impreuna cu dock-ul din pachet, tableta are aspectul unui netbook, si chiar si functionalitatea unuia, tastatura find foarte comoda, aerisita, si te acomodezi usor cu ea. In portul USB se poate conecta chiar si un mouse, pentru a avea o experienta completa. Limitarile apar din sistemul de operare, despre care voi vorbi un pic mai tarziu.
Dock-ul este si acesta construit in ton cu tableta, aceleasi materiale de calitate si finisaje fine, sistemul de andocare este rezistent, ofera aderenta sporita, iar partea de imbinare este acoperita cu un material din fibra, pentru a proteja tableta de zgarieturi, finisajele metalice lucioase fiind predispuse la zgariere.
- Conectivitate:
Transforer Prime dispune de conectivitate wireless, bluetooth, si modul GPS, dar nu are modul pentru 3G. Receptia semnalului este buna, scaneaza toate retelele disponibile, si se conecteaza usor la acestea, iar vitezele de transfer ajung teoretic la 100 Mbs.
Pe marginea stanga a tabletei gasim majoritatea porturilor: slotul microSD, si portul microHDMI. Tot pe partea stanga se afla si butoanele de volum. In partea de sus, stanga se afla butonul Power si un led indicator care se aprinde cand bateria este slaba, sau cand bateria tabletei se incarca.
In partea dreapta gasim conectorul audio de 3.5mm, si difuzorul, cu tehnologia SonicMaster, oferind o rezonanta buna si claritate fina a sunetului. Portul proprietar pentru date si incarcare se afla in partea de jos alaturi de piciorusele de conectare a dock-ului.
Dock-ul a fost gandit pentru a extinde si conectivitatea, nu numai autonomia bateriei, astefel cu tableta conectata la dock, avem in plus slot pentru card SD si port USB 2.0 stick memorie flash, o imprimanta cu direct share, sau chiar si unele camere foto/video compatibile.
- Camera foto/video:
Pe spatele tabletei se afla o camera foto/video de 8Mp cu Flash LED si Auto-Focus, si odata cu update-ul la Android 4.0.3 dispune si de Touch-Focus. Camera este echipata cu un senzor CMOS performant si o diafrgama mare (F2.4) special creata pentru a intra mai multa lumina, astefel se obtin poze calitative chiar si in conditii cu iluminare scazuta. Frontal se afla camera pentru video conferinte, de 1.3Mp.
- Display-ul:
Transformer Prime are display LED cu matrice Super IPS+, de 10.1 inch WXGA (1280 x 800px). Pe langa denumirea pompoasa, se spune ca acest tip de display ofera cele mai bune unghiuri de vizibilitate, iluminare ridicata, si reda imaginea foarte clar. Iluminare ridicata, ofera aceeasi experienta si in exterior, cand avem de-a face cu lumina puterinica a soarelui. Lumina de fundal poate fi ajustata fie manual fie automat, avem optiuni si pentru IPS sau IPS+.
- Performante:
Asus Transformer Prime cu al sau chipset nVidia Tegra3 cu procesor cu 4 nuclee tactat la 1.3GHz, si 12 nuclee grafice alaturi de 1Gb memorie RAM. Sistemul Android ruleaza fluent pe aceasta configuratie, se blocheaza foarte greu, cand sunt deschise extrem de multe task-uri, iar jocurile, precum FIFA 10, Asphalt sau NFS ruleaza la parametri optimi, fara intarzieri. Experienta oferita de sistemul de operare Android si chipsetul puternic nu se compara cu ceea ce ofera alte tablete pana la ora actuala. Memoria interna este de 32Gb extensibila prin card microSD (sau SD prin dock).
- Multimedia:
La capitolul multimedia Transformer Prime se comporta excelent: reda filme FullHD, fara intreruperi, sunetul se aude clar si are o rezonanta foarte buna, datorita tehnologiei SonicMaster. Trebuie, bineinteles instalat un player video, eu am folosit MX Video Player.
Web browsing-ul pe aceasta tableta ofera o experienta placuta, fluenta, fara intarizeri, paginile sunt randate bine, iar navigarea fie cu dock, sau fara, se face usor, fin, touch-ul fiind foarte responsiv. Performantele obtinute la capitolul web browsing se apropie de perfectiune.
- Bateria:
Una din principalele griji ale utilizatorilor de tableta se refera la autonomie, si cand vine vorba de un procesor quad-core. Ei bine tableta este foarte economa, personal am folosit doar setarile default, iluminarea pe modul Auto si profilul power saving, dupa care am folosit tableta, cam la toate activitatile mele zilnice, care in mod normal le faceam pe laptop. Am navigat pe net, am instalat aplicatii, am testat diferite aplicatii, am umblat prin aplicatiile instalate deja, am ascultat muzica, am citit cateva pagini dintr-o carte, am urmarit un film, la rezoltie 720p, si cateva episoade dintr-un serial online, si autonomia a fost cam de o zi, impresionant, pentru o tableta in opinia mea. Autonomia sa se pot masura astfel cu iPad 2.
[/tab]
[tab name=”Android 4.0.3″]
Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich
Initial tableta vine cu iteratia 3.2 (Honeycomb) a sistemului de operare Android, insa update-ul se face foarte usor, este necesara doar o conexiune la internet wireless, si dupa ce s-a descarcat pachetul de update, in 5 minute, va veti putea bucurea de Ice Cream Sandwich, ultima versiune de Android.
La interfata nu sunt modificari majore, este un pic mai aerisita, si animatii ruleaza parca mai fluent. Pe Homescreen avem widget-ul MyZine si One-Click Clean care elibereaza procesele nefolositoare. In meniul de aplicatii, se regasesc in acelasi loc aplicatii si widget-urile, iar tranzitia intre meniuri este cea de pe Galaxy Nexus.
In randul aplicatiilor, nu sunt schimbari majore, de exemplu aplicatii precum Calendar, People sau Calculator sunt la fel ca inainte. O sa incerc sa enumar pe scurt cateva aplicatii mai interesante, care le-am gasit.
Una dintre acestea este Amazon Kindle, care dupa introducerea (sau crearea) unui cont pe Amazon putem folosi tableta precum un ebook reader, putem achizitiona carti sau citi unele deja aflate in biblioteca proprie de pe amazon. Avem cateva setari care faciliteaza modul in care iteractionam cu ebook reader-ul, cum ar fi setarea luminozitatii, culoare de fundal, dimensiunea textului si altele.
App Backup este o aplicatie ce permite crearea de copii de rezerva pentru aplicatii si restaurarea acestora in cazul in care accidental, sau intentionat se sterg. App Locker este o aplicatie extrem de utila, putem seta o parola pentru a deschide anumite aplicatii selectate de noi.
Pentru gestionare fisierelor si documentelor avem la dispozitie un File Manager avansat si optimizat pentru tablete.
Avem si un serviciu pentru webclouding My Cloud, care dupa crearea unui cont avem la dispozitie 8Gb de stocare web.
Tegra Zone este locul unde gasesti cele mai noi jocuri si aplicatii compatibile cu chipseturile nVidia.
Polaris Office, este aplicatia pentru crearea si editarea de documente office, Word, Excel, sau PowerPoint.
[/tab]
[tab name=”Concluzii”]
- Concluzia:
Tot ce pot spune este ca daca doriti sa va cumparati o tableta, aceasta poate fi alegerea perfecta. La capitolul multimedia este excelenta, impreuna cu keyboard dock-ul din pachet, poate tine locul unui netbook, iar sistemul de operare Android 4.0.3, pare sa ofere stabilitate si fluididate in folosire, dar in acelasi timp ramane user friendly, usor de folosit si intuitiv.
Daca luam in considerare aspectul profesional, puterea de procesare a chipsetului quad-core, autonomia impresionanta a bateriei, si display Super IPS+, este greu de imaginat pretul acestei tablete (2799RON* la CEL.ro). Luand in considerare raportul calitate-pret-performante (cu dock inclus), cred ca AsusTransformer Prime este un pic peste iPad2.
Pro si contra:
- [+] Puterea de procesare oferita de chipsetul nVidia Tegra 3
- [+] Display-ul Super IPS+
- [+] ]Materiale si finisaje de calitate
- [+] Capacitatea de a se transforma intr-un netbook
- [+] Autonomia bateriei
- [+] Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich
- [+] Calitatea fotografiilor
- [-]muchiile subtiri, aproape taioase
- [-]Semnalul GPS cam slab
- [-]Incarcatorul se incalzeste
[/tab]
[tab name=”Galerie”]
[nggallery id=53]
[/tab]
[end_tabset]
*pretul este cel de la momentul publicarii articolului