Spectaculoasa Cascada Vanturis – filmata cu GoPro si drona Mavic Air
Cascada Vânturiș, Avenul Vânturiș și Colții lui Barbeș sunt monumente ale naturii ce fac parte din Parcul Național Bucegi ca de altfel și rezervațiile Vânturiș și Colții lui Barbeș.
Cred că mulți au auzit de Cascada Vânturiș. Unii au văzut-o de la Podul Izvorului de pe șoseaua Sinaia –Târgoviște, unii au urcat pe Valea Vânturiș, unii norocoși care au găsit intrarea au coborât din treseul cu punct roșu de sub Colții lui Barbeș. Alții au reușit doar să-i audă căderea zgomotoasă, drumul fiind blocat de pereții masivi de piatră. Dar oare câți au văzut cu adevărat Cascadele Vânturișului? De fapt, Cascada Vânturiș este formată din trei cascade: Cascada de Sus, Cascada Mare și Cascada din Vale.
Aceste cascade sunt formate de căderea de la înălțime a apelor spumoase ale Izvorului Dorului la intersecția platoului Bucegilor cu avenul Vânturiș – abruptul dintre Colții lui Barbeș și Vânturiș, debitul maxim înregistrându-se în lunile mai-iunie. Izvorul Dorului izvorăște din apropiere de Piatra Arsă și străbate platoul Bucegilor, iar prin cotul de 90 grade pe care îl face între Vârful cu Dor și Vânturiș, se îndreaptă spre est, formând cascadele Vânturiș, străbate Valea Vânturiș și se varsă la Sinaia în Prahova.
Cascadele Vânturișului le-am văzut prima dată în niște poze dintr-o tură facută cu doi ani în urmă. Erau niște imagini superbe cu cascade și minicascade spectaculoase formate în funcție de debitul apei și de cum reușește apa să-și facă loc printre pietre de diferite forme și dimensiuni.
Am tot visat la tura asta și am tot citit pentru a fi pregatit. Și pentru că Dumnezeu ne știe gândurile, în drumețiile mele la munte am întâlnit una dintre persoanele care știu bine acest traseu pe care am reușit să-l fac la sfârșitul lunii mai. Valea Vânturișului se face cel mai bine în a doua jumătate a lunii mai și în luna iunie când s-au retras apele din topirea zăpezilor și până să vină seceta verii pentru a prinde debit maxim la cascade.
Traseul s-a făcut cu plecare din Sinaia pe Drumul Codrului, alimentându-ne cu apă de la fântâna lui Gatej (o fântână construită în anul 1897), până la intersecția cu drumul forestier Vânturiș. De aici am început urcarea pe firul apei pe Valea Vânturiș. Mergând cu cineva care cunoștea traseul nu am ratat nicio cascadă, nici ieșirea din Valea Vânturiș pe sub Colții lui Barbeș, nici ieșirea în Drum de vară spre Cota 1400 pe traseu punct roșu, care în zonele cu poieni se pierdea efectiv.
În cunoștintă de cauză pot să spun că a fost ceva spectaculos. Nu poți vedea cele trei cascade și cele nu știu câte minicascade și lăculețe formate de căderile de apă dacă nu mergi pe vale. Am mers când pe o parte, când pe alta a apei, am mers pe pietre, ne-am cățărat pe stânci, am avut de trecut săritori, am ocolit o porțiune prin pădure, urcând o pantă foarte abruptă și coborând apoi la fel de abrupt pentru a ajunge de la Cascada Mare la Cascada de Sus. Totul era palpitant, nu aveai timp să te plictisești, trebuia atenție și o bună condiție fizică. Cascada din Vale ne pregătește ochiul pentru Cascada Mare, dar trebuie atenție pentru că urcușul spre această cascadă este abrupt și stâncos. Cu o cădere de apă de 50-60m, Cascada Mare seamănă cu un voal imens din care se mai desprind apoi câteva cascade în lungul văii până la pragul de piatră, de unde putem admira cascada. Aceasta nu poate fi admirată decât de aici și de undeva din aer, neputând fi văzută din altă parte, motiv pentru care puțini sunt cei care izbutesc să o privească. Ai impresia că de deasupra cascadei începe valea, dar nu este decât o iluzie optică urmând a mai vedea Cascada de Sus. Ieșirea din Valea Vânturiș, dupa ce am admirat Cascada de Sus, se face urcând o pantă abruptă în partea dreaptă (cum ne uităm la cascadă) prin pădure, apoi pe lângă o stâncă ieșind sunt Colții lui Barbeș pe traseu punct roșu, marcaj inexistent în zonele cu poieni.
Pe vale ne-am întâlnit cu doi pui mărișori de urs și multe alte semne ale existenței lor pe aici, trăind în această zonă în jur de 80 de urși. Valea Vânturiș este o vale salbatică și pitorească, ce prezintă frumuseți nebănuite. Totuși, recomand a se face numai în prezența unei persoane care știe traseul și de către cei care au condiție fizică bună, traseul fiind lung și solicitant.
Filmarea a fost realizată cu drona Mavic Air și cu Go Pro.