Barajul si lacul de acumulare Valsan si cheile Valsanului – filmare cu drona si GoPro 6

Acest baraj în arc, amplasat pe frumoasa vale a Vâlsanului, a fost ridicat în anul 1966 în scop energetic. Înălțimea barajului este de 24 m, lungimea coronamentului de 90 m și reușește să rețină un volum de 0.2 milioane metrii cub de apă. Suprafața lacului poate atinge 2 ha, situație în care lungimea sa va atinge 100 m. Nu departe de acest lac de acumulare pornește spre creasta Făgărașului traseul.

Satul Brădetu este ultima localitate situată pe Valea Vâlsanului, folosită adesea de amatorii de trasee montane. Acesta s-a format pe moșia Schitului Brădetu – veche ctitorie basarabă – din care mai dăinuie încă biserica principală. Satul este un loc izolat, puțin viciat de interventia omului. Este parte componentă a comunei Brăduleţ, împreună cu satele: Piatra, Ungureni, Slămneşti, Uleni, Alunişu, Cosaci, Brăduleţ şi Galeşu. Localitatea este tăiată la N-E de Râul Vâlsan, fiind amplasată preponderent în spaţiul Subcarpaţilor argeşeni, la contactul cu structurile de tip carpatic, beneficiind de adăpostul Carpaţilor Meridionali în nordul judeţului Argeş.

Din satul Brădetu pornesc multiple trasee pastorale, blânde și pitoresti către vârful Moldoveanu, marcate pentru turism. Se poate ajunge cu relativă ușurință pe vârful Moldoveanu, Dara, Vistea, Podragu, Arpas, Iezer, Papusa, Ghitu, Tuica, Caltun, Negoiu (pe trasee pastorale, marcate). Iarna se pot face excursii cu sania cu cai către Cheile Vâlsanului.

Cei ce vin la odihnă în zonă preferă să facă plimbări scurte și să viziteze împrejurimile. Aceștia merg pe Valea Vâlsanului, la Poieni și la lacul de acumulare de pe Vâlsan, pe Valea Argeșului pănă la Vidraru sau la Bâlea, pe Valea râului Doamnei până la biserica rupestră din piatra de la Corbi sau la lacul de la Nucșoara.

Dar sunt și turiști care vin special pentru a urca până la peste 2000 m altitudine pe Moldoveanu, bikeri sau motobikeri care fac trasee pe drumul forestier sau prin padure, turiști interesați de istoria orală a locului marcată de grupările de rezistență anticomunistă Arsenescu-Arnautoiu, unde Elena Rizea din Nucșoara a avut un rol important de rememorare a dramaticelor evenimente, Zona se remarcă și prin turismul monahal. Turiștii pot admira Biserica veche, monument istoric, precum și schitul cel nou.

Pentru amatorii de drumeţii montane, Cheile Vâlsanului (pornind din imediata apropiere a staţiunii de recuperare fizio-terapeutică Brădet) constituie o adevărată atracţie, oferind turiştilor, pe parcursul a aproximativ 15 km, peisaje de o frumuseţe sălbatică. Întreaga zonă este împânzită de frumuseţi ale naturii, de rezervaţii naturale şi de obiective istorice şi culturale. La ieşirea din Cheile Vâlsanului, spre amonte, este o poiană însorită, Poiana Vâlsanului, unde în fiecare an nenumăraţi turişti îşi instalează corturile pe perioada concediilor. Urcând spre Vâlsan, găsiţi un baraj hidroenergetic, care comunică printr-un canal subteran impresionant cu Barajul Vidraru. Cei care sunt împătimiţi ai excursiilor montane, îşi pot continua drumul până la Vârful Moldoveanu.

Dacă v-am stârnit curiozitatea, puteți să faceți și voi o vizită în aceste locuri și să reveniți cu păreri.

Barajul și lacul de acumulare Vâlsan, precum și cheile Vâlsanului au fost filmate cu drona Mavic Air și cu GoPro 6.

Add a Comment

Your email address will not be published.