Am testat laptopul Asus N53SN cu Procesor Intel Core i7-2670QM, 12Gb RAM si Placa video nVidia GT550M 2GB

Asus N53SN face parte din familia N53, design identic cu N53Jn, insa mult mai puternic. Pe langa puterea de sub sasiu, avem parte de un sunet incredibil, oferit de cei de la Bang and Olufsen. Impreuna, performanta plus sunet fac din acest laptop un model de top in segmentul multimedia de pe piata. Laptopul il gasiti in oferta CEL.ro (varianta cu 12GB RAM), la un pret atragator.

[tab name=”Specificatii Producator”]

Caracteristicile Producaturului sunt urmatoarele:

Procesor:Intel Core i7, 2,2 GHz, 6Mb Cache

Memorie: 12Gb DDR3, 1333MHz

Placa video: nVidia GeForce GT550M, 2048Mb

Monitor: 15.6” cu iluminare LED, FullHD (1920x1080p)

HDD: 750 GB, 7200rpm

Unitate optica: DVD-RW

Comuncatie: Wi-Fi 802.11b/g/n

Baterie: 6 celule

Dimensiuni (W x D x H mm):391 x 266 x 30.5/40.5

Greutate :2.7 Kg

[/tab]

[tab name=”Review”]

Constructie si design:

Partea exterioara si palm-restul sunt metalice, adaugand robustete si greutate in plus unui dispozitiv deja greoi. In afara de exterorul gri cu finisaj metalic si zona plamrest, maroniu metalizat, negrul este preferat in rest, mat sau lucios. Deasupra tastelor avem o banda de plastic, care inglobeaza cateva butoane multimedia, butonul Power si Led-urile indicatoare.

Difuzoarele sunt mascate de un grilaj metalic, curbat, care sepotriveste perfect designului.

Tastatura este una full de dimensiuni generoase, responsiva, cu taste moi si silentioase. Singurul inconvenient, daca il pot numi asa este ca tastele numerice sunt mici si inghesuite, totusi tastele numerice pe laptop sunt folosite in general de sub 10% din utilizatori, deci nu este asa o mare dezamagire.

Touchpad-ul este mare, raspunde usor comenzilor, iar butoanele sunt moi si pozitionate corect, desi cam zgomotoase totusi.

Ultimul lucru de care ma leg la acest capitol este faptul ca acest laptop are o carcasa maricica pentru un display de 15.6”, ceea ce il face incomod pentru cei care vor sa il deplaseze des.

Display:

Ecranul este de 15.6”, FullHD, cu rezolutia nativa de 1920 x 1080p. Culorile sunt redate bine, are unghiuri de vizibilate largi pe orizontala, insa pe verticala nu pot spune acelasi lucru, oricum fata de alte modele unghiurile de vizibilitate sunt mult mai mari. Este ideal pentru a urmari un film, insa putem opta pentru a reda filmul pe un televizor cu o diagonala generoasa, folosind iesirea HDMI.

Audio:

Sistemul audio instalat pe ASUS N53SN este dezvoltat in colaborare cu Bang & Olufsen ICEpower. Se aude tare, clar, si avem parte de un Bass puternic, oexperienta placuta oferita de acest laptop. Daca ne pozitionam in fata laptopului, si avem volumul la maxim, experienta simtita va fi unica. Un sitem audio de prima clasa.

Conectivitate:

La acest capitol N53SN are toate porturile necesare unui laptop multimedia: USB 2.0, eSata, chiar si un port USB 3.0, conexiune wireless n si bluetooth 3.0. In spate sunt portul VGA si cel de alimentare, in stanga, portul HDMI, portul Rj-45, card reader, un USB 2.0 si unul USB 3.0, iar in dreapta jack-urile audio, 2 porturi USB si Unitatea optica.

Camera web:

Este ideala pentru videoconferinte, are 2.0MP si microfon. Un lucru foarte interesant este prezenta unui buton ON/OFF, un lucru foarte util in ziua de azi, cand sunt tot mai multe atacuri din partea hackerilor, astfel putem evita activarea acesteia din greseala.

HardDisk-ul:

Capacitatea de stocare a acestui laptop este de 750Gb, la o viteza de 7200 RPM si un buffer de 16Mb. HDD-ul se imbina perfect cu scopul acestui laptop si anume aplicatii multimedia. In HD tune am obtinut 87.6 Mbps, o valoare foarte buna.

Performante:

Modelul se situeaza la granita dintre multimedia si gaming multumita, procesorului quad core si placii video nVidia GT 550M cu 2 Gb DDR3.

Pentru a spori autonomia bateriei, si pentru a nu folosi placa video dedicata cand nu este nevoie, laptopul dispune de tehnologia nVidia Optimus care comuta intre placile grafice (cea dedicata si cea integrata) in functiile de nevoile utilizatorului: cand avem nevoie de putere de procesare grafica mare se foloseste placa video dedicata, iar cand folosim aplicatii mai putin solicitante este utilizata placa video integrata.

Procesorul Intel Core i7-2630QM face parte din ultima generatie de procesoare de la Intel pe arhitectura Sandy Bridge, are active functiile Hyper Threading si Intel Turbo Boost. Acest procesor are integrat si un nucleu grafic HD Graphics 3000 la o frecventa de 650 MHz ce poate urca dinamic pana la 1100Mhz.

Microprocesorul este construit in tehnologia de 32nm are un cache de 6Mb si o frecventa Turbo de 2.9 GHz, mai multe informatii gasiti aici.

Placa video nVidia GeForce GT 550M este compatibila DirectX11, OpenGL 4.1 si OpenCL 1.0. Memoria dedicata este de 2 Gb DDR 900Mhz si un bus pe 128 biti, acestea fiind suficiente pentru aplicatiile multimedia de zi cu zi, dar si pentru jocuri. Rezultatele testelor de benchmark le puteti vedea chiar dumneavoastra in urmatorul Tab.

Sistemul de operare recomandat este Windows 7 pe 64 biti (X64). Eu am instalat Windows 7 Ultimate-64biti, pentru a rula testele de benchmark.

Cooling – Sistemul de racire

Cooler-ul se afla in partea stanga sus, acesta este unul foarte eficient, cand folosim intens laptopul, ventilatorul devine foarte zgomotos si raceste bine laptopul, iar cand nu folosim atat de intens procesorul, abia se aude. In general o solutie de racire buna, nu am avut probleme cu caldura, cel putin nu in zona palmrestului sau tastaturii.

Autonomia:

Bateria de 6 celule si solutia nVidia Optimus, ofera o autonomie rezonabila pentru un laptop: cu bateria incarcata la maximum putem viziona un film FullHD de 2 ore si 20 min, sau in conditii de “economie”, fara wireless cu luminozitate de 50 % (in coditiile citirii unui document) am avea o autonomie intre 3 ore si 30 min pana la 4 ore.

Plus-uri si Minus-uri

+Sunetul impecabil

+Design modern

+Performantele ridicate ale procesorului si placii video

+Tehnologia nVidia Optimus pentru salvarea bateriei

-Dimensiuni mari

-Tastatura (era loc de mai bine)

Laptopul ASUS N53SN-S1344D se gaseste si in oferta CEL.ro la un pret aproximativ de 3799 RON (la data publicarii articolului). Daca pretul vi se pare cam mare, va asigur ca merita, este un portabil multimedia high end, cu performante ridicate si design atragator.

[/tab]

[tab name=”Teste de Benchmark”]

Procesor:

[nggallery id=42]

Placa Video:

[nggallery id=43]

HDD:

[nggallery id=44]

[/tab]

[tab name=”Galerie”]

[nggallery id=45]

[/tab]

[end_tabset]

Add a Comment

Your email address will not be published.